Aθήνα, 24 Ιουνίου 2022

Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα της All.Can Greece για την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο

Η ανάγκη εστίασης της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο και η σημασία της διεπιστημονικής προσέγγισής της, αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής επιστημονικής ημερίδα της All.Can Greece, με τίτλο:

«Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Καρκίνο:
Μια δια-τομεακή προσέγγιση»

και η οποία διεξήχθη την Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων της All.Can Greece, ελληνικής πλατφόρμας διαλόγου για την ογκολογία και μέλους της All.Can International.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν να αναδείξει την ανάγκη εστίασης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος της θεραπείας τους, ως αναπόσπαστο μέρος ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας.

Η Ημερίδα, στην οποία προέδρευσαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ), κα Αφροδίτη Νόννη και ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), κος Γιώργος Πισσάκας, άνοιξε με χαιρετισμό της κας Καίτης Αποστολίδου, Προέδρου της ΕΛΛΟΚ.

Η κα Αποστολίδου αναφέρθηκε στις προβλέψεις για αύξηση των νέων διαγνώσεων μέχρι το 2035 καθώς στον ταχέως αυξανόμενο αριθμό επιβιωσάντων από καρκίνο, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας. Η μακρά επιβίωση των ασθενών, η επιβίωση σε μακρόχρονη θεραπεία είναι δυνατότητες που κατέστησαν δυνατές λόγω νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών, καθιστούν επιτακτικότερη την ανάγκη εστίασης όχι μόνο στη θεραπεία και την επιβίωση των ασθενών, αλλά και στην ποιότητα ζωής τους. Παρόλα αυτά και παρά την μοναδική ευκαιρία που αποτελούν για τα κράτη μέλη οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καρκίνο,  φαίνεται ότι δεν έχει γίνει αντιληπτός από τα κράτη μέλη  ο στόχος των ανωτέρω πρωτοβουλιών για μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο κατά 24% μέχρι το 2035.

Την άμεση ανάγκη επικέντρωσης στον ίδιο τον ασθενή και όχι αποκλειστικά στη θεραπεία και την επιβίωσή του, ανέλυσε στην ομιλία του ο ογκολόγος παθολόγος, κος Μαρίνος Τσιατάς. Ο κος Τσιατάς παρουσίασε τη συμβολή της ογκολογίας ακριβείας στη δυνατότητα επιλογής καλύτερα στοχευμένων & περισσότερο ασθενοκεντρικών θεραπειών, οι οποίες πέραν της αποτελεσματικότερης θεραπείας, μπορούν να συμβάλλουν ριζικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών.

Ο Καθηγητής κος Ιωάννης Υφαντόπουλος παρουσίασε στην εισήγησή του τη μελέτη την οποία θα εκπονήσει το εργαστήριο του Προγράμματος Ιατρικής Διοίκησης το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την All.Can Greece. Η μελέτη έχει στόχο να αποτιμήσει και να διερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο, να συγκρίνει τις πολιτικές που εφαρμόζονται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών στη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, καθώς και να διατυπώσει μία σειρά προτάσεων για συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση και διαχείριση των υφιστάμενων αναγκών, προβλημάτων και ελλείψεων, με την υιοθέτηση νέων μοντέλων διαχείρισης του καρκίνου, που θα εστιάζουν και στη μετα-νοσοκομειακή φροντίδα.

Την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας για μία ολιστική ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, της οποίας αναπόσπαστο μέρος οφείλει να είναι η εστίαση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, εξήρε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κος Δημήτρης Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας της Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών (ΕΣΝΕ-ΤΟΝ). Ο κος Παπαγεωργίου υπογράμμισε επίσης τη σημασία της νοσηλευτικής ογκολογικής, ως ειδικότητας που θα αποτελέσει κρίσιμη στροφή προς τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης & της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών. Τέλος αναφέρθηκε στη δημιουργία και διάθεση εξειδικευμένων ακαδημαϊκών εκπαιδευτικών οδηγών-εργαλείων για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς στη χώρα μας.

Ο Αμ. Επικ. Καθ. κος Ιωάννης Καραϊτιανός, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ,) παρουσίασε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ειδικότητα των χειρουργών ογκολόγων στη χώρα μας. Τα προβλήματα αυτά εντάθηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα την ύπαρξη σοβαρών παρενεργειών στην αποτελεσματική θεραπεία, στη συνολική επιβίωση των ογκολογικών ασθενών και στην ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στην χώρα μας μετεγχειρητικά.

Η σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής ως καταλύτη για την ποιότητα ζωής και την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο ήταν το αντικείμενο της εισήγησης της παθολόγου-ογκολόγου κας Σταυρούλας Ντρουφάκου. Η κα Ντρουφάκου επεσήμανε ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή και τακτική άσκηση θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου το 50% των καρκίνων, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας των θεραπειών τους. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, πρόσθεσε η κα Ντρουφάκου, είναι για όλους, ασθενείς και επιβιώσαντες, καλύτερος από κάθε φάρμακο – και μάλιστα χωρίς παρενέργειες.

Η Ημερίδα, την οποία συντόνισε ο κος Γιώργος Καπετανάκης, Γραμματέας της ΕΛΛΟΚ, μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του Facebook και της ιστοσελίδας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι ασθενών, επιστημονικών, επαγγελματικών και άλλων φορέων.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των εταιρειών:

AMGEN, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb, MSD, Roche

Περισσότερες πληροφορίες, ενημέρωση καθώς και τις εισηγήσεις της Ημερίδας της 22ας Ιουνίου, με τίτλο «Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Καρκίνο: Μια δια-τομεακή προσέγγιση» μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού