ΗΜΕΡΙΔΕΣ – WEBINARS

Διαδικτυακή Ημερίδα: Οι ασθενείς στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον καρκίνο – 8 Δεκεμβρίου 2022


Στη σημασία της ενεργής συμμετοχής των ογκολογικών ασθενών σε όλα τα στάδια των ερευνών για τον καρκίνο
ήταν αφιερωμένη η επιστημονική ημερίδα της All.Can Greece με τίτλο “Οι ασθενείς στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον καρκίνο”, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου.

Η ημερίδα εστίασε στα οφέλη της συμμετοχής των ασθενών στην επιστημονική έρευνα για τον καρκίνο, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τους ερευνητές.
Την ημερίδα συντόνισαν η κα Αφροδίτη Νόννη, Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ) και ο κος Μιχάλης Καραμούζης, Ογκολόγος-Παθολόγος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής & Βιοϊατρικής Έρευνας, Αναπ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Την ανάγκη διεπιστημονικής προσέγγισης στην έρευνα για τον καρκίνο ανέδειξε μέσα από την ομιλία του ο κος Ιωάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Ο καρκίνος είναι πολυδιάστατη ασθένεια, με προεκτάσεις ιατρικές, κοινωνικοπολιτικές, ηθικές και ως τέτοια θα πρέπει να προσεγγιστεί, μέσα από ένα διεπιστημονικό μοντέλο που θα εστιάζει εξίσου στο διάστημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, όπως πρότεινε ο κος Υφαντόπουλος.

Η κα Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Πρώην Πρόεδρος & Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC) και Μέλος της Δ.Ε. της All.Can Greece, στην εισήγησή της για τη συμμετοχή ασθενών σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για τον καρκίνο, ανέδειξε τον ρόλο των ασθενών ως συν-ερευνητών. Οι ασθενείς μπορούν να συνδιαμορφώσουν τα ερωτήματα των ερευνών και να συνεισφέρουν καθ’όλη τη διάρκεια διεξαγωγής των ερευνητικών έργων, βοηθώντας τους ερευνητές να βρουν λύσεις, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν σημαντικές ανάγκες τους, τόνισε η κα Αποστολίδου.

Στη συνεργασία για τη διαμόρφωση του αντικειμένου των ερευνών αναφέρθηκε η κα Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΕΒΑΑ), η οποία τόνισε ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα η συμμετοχή ασθενών στη διαμόρφωση ερευνητικών προτάσεων είναι περιορισμένη. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, οι ασθενείς θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών, καθώς μπορούν να προσφέρουν στους ερευνητές μία σημαντική οπτική για την κοινωνική πραγματικότητα των θεμάτων της έρευνάς τους.

Η κα Φανή Θεοδωροπούλου, μέλος της Δ.Ε. της All.Can Greece και Patient Engagement Value Lead στη Roche Hellas, αναφέρθηκε στη σημασία της έκφρασης των προτιμήσεων των ασθενών κατά τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα. Έχουν πλέον διατυπωθεί συστάσεις για τον σχεδιασμό των μεθόδων αποτύπωσης και έκφρασης των προτιμήσεων των ασθενών και, όπως επεσήμανε η κα Θεοδωροπούλου, το ζητούμενο είναι οι ασθενείς να συμμετέχουν ουσιαστικά από τα πρώτα στάδια της έρευνας.

Η ημερίδα μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα της All.Can Greece και τα video με τις εισηγήσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμα εδώ.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική άνευ όρων χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών:
AMGEN, AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb, MSD, Roche

Μενού